CERITA HARU BIRU POSTING DPLI PI

View previous topic View next topic Go down

Re: CERITA HARU BIRU POSTING DPLI PI

Post  pidweez on Mon Jan 05, 2009 12:34 am

2 cents wrote:InsyaAllah... sabar aras tinggi. Aku je kena belajar bersabar jugak nih. hehehe, ade doa untuk menyabarkan diri tak? rabbit

ada kot...coba tanya ustz dan ustazah...tp bg aku byk2 lar berdoa....satu cara utk menengkan diri anda...Insyallah pasti berjaya..! Smile
avatar
pidweez

Posts : 140
Join date : 2008-11-09
Age : 36
Location : kCh

View user profile http://pidweez.multiply.com/

Back to top Go down

Re: CERITA HARU BIRU POSTING DPLI PI

Post  2 cents on Fri Jan 02, 2009 4:30 pm

InsyaAllah... sabar aras tinggi. Aku je kena belajar bersabar jugak nih. hehehe, ade doa untuk menyabarkan diri tak? rabbit
avatar
2 cents

Posts : 142
Join date : 2008-10-21
Age : 40
Location : Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HARU BIRU POSTING DPLI PI

Post  pidweez on Thu Jan 01, 2009 9:50 pm

ehehe...tol tu nizam...service dalam gomen mmg gitu...ada jugak bg layanan yg memuaskan tp setakat ni 1 out 10 yg bagi komen yg ko bagi....layanan yg kurang baik lg byk dr baik...

that's the way it is bro...Ingat ..."sabar aras tinggi"....Itu azam aku thn ni...Menyabarkan Diri walau dalam apa jua keadaan... Doakan azamku berjaya...it's a process...i have long way to go!! But it;s worth to try!! Rite??
avatar
pidweez

Posts : 140
Join date : 2008-11-09
Age : 36
Location : kCh

View user profile http://pidweez.multiply.com/

Back to top Go down

Owh staff GOmen !!

Post  2 cents on Thu Jan 01, 2009 1:34 pm

Cerita pesal staff gomen nih, aku ade 2 kes sepanjang cuti nih. Tetapi melibatkan nurse2 kat sputal kerajaan nih.

Kes 1.

Balik je cuti dlm 14 Nov aku g klinik gigi kat sini. So dptlah appointment 16 Dec untuk tampal gigi. (Sebulan lebih tu) Pada 16 dec tuh, aku dpt call dari klinik (ingat nak ucap bday ke) tapi delay tarikh appointment pada 22 hb. Okay.. lagi masa tuh tapi sedikit geram lah. maklumlah sakit gg.... huhu... one day before derang call lagi... ubah lagi pada 23 hb. dec. Tapi masa tuh aku dah fire dah sket... sbb masa tuh pun tgh geram sbb 3 jam tunggu bas dari pudu untuk ke kulim tak sampai - sampai. (tiket makin mahal tapi org kementerian pengankutan x buat pemantauan ke).. geram.. dah la panas dan byk sedut asap bawah hentian pudu tuh.
bila pagi 23 hb tuh aku sampai hospital tuh... staff nurse dgn muka garang tak senyum sambil belek kad rawatan aku, tetiba berkata "awak sepatutnya datang 5 jan thn depan"......Woh.. tersirap darah aku. Darah askar naik membuak2 pulak... pagi tuh kena makan maki je staff nurse tuh. Aku tanya sapa yang call aku... ball bla.. tup tup org lain yang call. dia mandai jer wat assumption.

Moral of the story:
1. Wlaupun kat dinding hospital ada tertampal kempen senyum itu sedekah, tetapi derang pun tak buat.
2. Dtg ke hospital tu kadang kadang menambahkan kesakitan. hehe.. sakit hati...

Kes 2:

Aku baru dapat anak saudara ke 26 (kott....) pada 25 Dec lepas. Congrats to me... So, Aku kehospital yang sama sekali lagi untuk check "kuning" anak sedara tu.Sampai kat kaunter jam 2.45 kaunter kosong je. tunggu tak gak muncul2 org. (Kaunter untuk ibu dan anak). Padahal pesakit ramai je kat luar. Aku jenis x tahan sabar sket... huhu.. terus je masuk n tolak bilik satu persatu. bilik 1 kosong, bilik 2 tak de org.. kosong.. tolak bilik ke 3... puhhhh.... 4-5 org nurse dok sembang.. wawa... mungkin sembang pesal nak sambut tahun baru kot. dok bergelak sakan... iskk iskk.. patient tak de pun dlm bilik tuh, tapi kat luar ada jugak sepuluh seblas orang tunggu turn. Aku tanya kat mana nak cx kuning... jawapannya.. "eh, bilik mana yer cx kuning... cuba tanya bilik sebelah". aku ckp bilik sana kosong... baru lah bangun dan ambik darah... pas tuh pass bekas darah tuh suruh aku g makmal. (mungkin rupa aku macam pembantu keselamatan kot).

Tak byk songeh...... aku g kaunter makmal.. kosong je.. bagi salam 4-5 kali tak berjawab. Marah lagi aku.. (moody sket sbb dah le ujan, anak buah dok nangis je, kat tpt henti kereta kecemasan pula ade plak kakitangan hospital letak keta, padahal, tak boleh park situ.. so nak masuk hospital kena lah berpayung dlm hujan yang amat lebat. Nak tunggu hujan reda tak de tanda tanda nak reda pulak.. my mom pula x boleh dok dlm aircond lelama sakit lutut... huhu) So, aku redah lagi masuk dlm bilik.. owh ade org... dok baca magazine. senang hidup staff skang nih... 3-4 minit result siap. pegi cari nurse yang tadi sekali lagi... kat kaunter tak de, kat bilik tadik juga wat port dok sembang lagi... bila dah kasi kad tuh...

dia tanya " bila lahir ye", "dah berapa kali ke sini" ermm.. "macam mana cx kuning tadi".
Terasa cam nak kick je muka nurse tuh... sbb nya dlm buku budak tuh dah ada tarikh dan info yang dia nak. Kalau nak isi info dlm record pun belek lah card yang dia ada. Result darah pun dah ada, selak ler.. takkan aku nak bagitau dia anak bauh aku tuh darah dia just 140. so sihat lagi.. semlm 235.... kena masuk hospital tuh.. takkan keja nurse cam tuh pun haru biru. pemalas dan amat teruk sekali sikap kat situ.
drunken

Perhatikan lah sekarang nih keja keja org dlm gomen. Ada yang bagus, tetapi ramai juga yang tidak bagus. Kerja semata kerana "nak makan" bukan sbb ikhlas. Kalaulah kawasan nih penuh dgn org kaya dan dato dato cam kat bukit antarabangsa, gamaknya layanan macam peramugari jer dlm kapal terbang. Embarassed
avatar
2 cents

Posts : 142
Join date : 2008-10-21
Age : 40
Location : Kedah

View user profile

Back to top Go down

RE:Haru Biru Posting DPLI

Post  ummi_chuya on Tue Dec 30, 2008 9:14 am

Ish2..meme haru biru la citer ni, tapi sabar la yek sesungguhnya Allah bersama orang2 yg sabar he3x.... Laughing mmm...setau kk zura if kena posting under kementerian kesihatan meme dia kasi tau negri jek, bila gi lapor diri kat Jabatan negri baru tau nama kita kena kat daerah mana tapi tuk kementerian pelajaran tatau la plak camne.ooo...meme kelam kabut la yek dh le nk kena lapor diri 5hb ni tinggal beberapa hari lagi ni.sabar yek disamping truskan usaha anda tuk kontek pihak2 yg terlibat tuk dpt info
avatar
ummi_chuya

Posts : 46
Join date : 2008-11-16
Age : 38
Location : Kerteh, Kemaman Ghanu

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HARU BIRU POSTING DPLI PI

Post  pidweez on Wed Dec 24, 2008 11:45 pm

k_jEm wrote:sbp tu sekolah berasrama penuh hehe..

yg dapat sabah: che wan, sufi, pok jak, fadli, dayah arifin n akbariah

yg dpt sawak: che su n syidah je

tp yg len beramai2 dpt sbp n teknik.. tp x tau g campak kat ne.. kot2 sabah sawak gak x tau ar heheh..

x pe ni da bertenang da..
pasrah je la dia nak atar kat mana2 pon..
td pg saspen skit la sbb nama org len sume ada.. tp nama kita x de huhu.. No

bar pun di sabah? kan dia dah kawen? takperlar..hrp2 dia sekali dgn dayah...tak lar srg2...
a'ar kan mesti panik tadi...tak tentu arah~~berlari sana sini kan??? ehehe....

yg mana satu arifin?

takper kak jem kan mintak sabah..mesti permintaan k jem di penuhi sbb tu lmbt..dia nak kasi surprise skit...ehehe

owh sek. asrama penuh. selalunya mesti jadi warden, tol tak?
avatar
pidweez

Posts : 140
Join date : 2008-11-09
Age : 36
Location : kCh

View user profile http://pidweez.multiply.com/

Back to top Go down

Re: CERITA HARU BIRU POSTING DPLI PI

Post  k_jEm on Wed Dec 24, 2008 9:41 pm

sbp tu sekolah berasrama penuh hehe..

yg dapat sabah: che wan, sufi, pok jak, fadli, dayah arifin n akbariah

yg dpt sawak: che su n syidah je

tp yg len beramai2 dpt sbp n teknik.. tp x tau g campak kat ne.. kot2 sabah sawak gak x tau ar heheh..

x pe ni da bertenang da..
pasrah je la dia nak atar kat mana2 pon..
td pg saspen skit la sbb nama org len sume ada.. tp nama kita x de huhu.. No
avatar
k_jEm

Posts : 35
Join date : 2008-11-24
Age : 38
Location : PuLau_laBUaN

View user profile http://kjem310.blogspot.com

Back to top Go down

Re: CERITA HARU BIRU POSTING DPLI PI

Post  pidweez on Wed Dec 24, 2008 6:22 pm

sapa lagi dapat sabah kak jam? ada yang dapat sawak ker?

apa minatang sbp tu? ehehe malu nyer tak tau...patt tau ker? Razz

anyway...rilek..selagi dapat rilek..tunggu jer dia org panggil...kt lmbt g sklah pun salah dia org ler...jgn salahkan kita...tol tak...

jadi...bwk bertenang...semua insyallah akan berjalan dgn lancar!
avatar
pidweez

Posts : 140
Join date : 2008-11-09
Age : 36
Location : kCh

View user profile http://pidweez.multiply.com/

Back to top Go down

terharunya...

Post  maa1009 on Wed Dec 24, 2008 6:02 pm

salam semua,
banyak-banyak bersabar yer kawan2.
sememangnya gomen dapat elaun dua kali ganda bulan nih.
kepada kawan2 yang blom ada nama tu cubalah kol kpm.
utk persediaan awal, w/mcm mana pun kena tggu surat jgk... sbb nya lbh detail..

ermmm... terharunyer...... Sad

maa1009

Posts : 5
Join date : 2008-12-13
Age : 34
Location : Kuala Terengganu

View user profile

Back to top Go down

huhu..

Post  kirana on Wed Dec 24, 2008 4:55 pm

salam kak jem..sabar yee..actually saya ada pengalaman..aritu adik saya posting(juruteknologi makmal) maknanya akan kije dekat hospital..masa check online dapat tahu negeri pahang.tp, xtahu daerah mana..lepas tu, adik saya ada hubungi pihak yg berkenaan, then dia kata tunggu surat untuk maklumat yang selanjutnya..bila surat dah sampai,barulah diberi butiran spt tarikh, tempat n masa taklimat yang akan diadakan..mmg suprise sgt2 sbb x tahu lg kat mana tempat bertugas..bila dah abis taklimat barulaa dia akan agih2kn kawasan..adik saya dapat kat lanchang..waduhh..kesian betull..jd,lepas selesai taklimat kat kuantan pergilaa ke temerloh settlekn beberapa urusan n kena cari tempat nak tinggal n mcm2 lg kat lanchang..mmg haru sgt..tp, nak buat mcm mana,mmg tu prosedurnya..dia xnk bg tahu awal2..sbb nanti ramai yg akan buat rayuan xmo g sini xmo g sana..ape2 pun..itulah cabaran yg mmg akan dilalui..huhu..
avatar
kirana

Posts : 34
Join date : 2008-11-09
Age : 33

View user profile

Back to top Go down

CERITA HARU BIRU POSTING DPLI PI

Post  k_jEm on Wed Dec 24, 2008 3:37 pm

ni sikit citer haru arini versi k.jem heheh..
org2 IT banyak2 bersabor la ye.. tunggu 5hb nih..

ktaorg ni bila da dpt tau ingat setel la debaran n kegeraman kat kpm ni..
rupe2nye tambah geram lagi ada..

k.jem cek tapi no. ic x de lam list penempatan lak.. (yana n izan pun senasib ngan k.jem)
kol BPI.. skali p.i.c dia x de g mting jqaf pahtu x de lak la staff len yg leh cover keje dia huhu
sok cuti x leh kol.. kena tggu ari jumaat baru kol blk..
tu pon kalu org tu x cuti
buatnye dia amik cuti taun.. cuti smpai senin..
slasa lak baru leh kol..
senin mggu st lg da nak laapor diri kat skolah huhu..
kalo dpt jauh2 sbrang laut ker..
bila kala nak prepare n setting itu ini..
x ke haru n wat naya kat org namanya..

sufi dpt sabah kol BPI dorang siap tanya lg tiket nak beli sendri ke nak suh kpm setel..
haiyaa.. ada ke last2 minit ni x setel teket g..
haru biru tol la dorang ni wat keje..

yusri dpt SBP kol bpi.. bpi suh tanya bghn sbp..
tanya no samb sbp.. x tau kuang3.. x logik tol..
kol bhgian sbp nak tanya dapat mana..
dia kata tunggu surat je la..
haha tu pon haru.. kol dari mggu lepas asik cakap surat otw je
batang hidung posmen pon x nmpak bayang..

k.nora dpt perak.. try kol JPN perak nak tau dpt sek mana.. atleast nak tau daerah..
JPN kata x de maklumat lagi pasal posting dpli.. kueng3..
nnti kpm baru nak bg JPN nama dpli..
nak tggu JPN meeting lak nak campak kat sek mana..
dah tu.. bila lak la jpn nak atar surat kat kita btau lapor siri kat skolah mana..
5hb da nak kena lapor diri..

haha apa nak jadik la ngan staf gomen ni..
bulan ni lg dpt bonus..
tp keje pon kelam kabut..
kan tiap2 taun dorang wat keje posting memposting org nih..
pon x efisyen2 g..
sabooo je la byk2..
mudahan2 dimudahkan la sume pasni..
avatar
k_jEm

Posts : 35
Join date : 2008-11-24
Age : 38
Location : PuLau_laBUaN

View user profile http://kjem310.blogspot.com

Back to top Go down

Re: CERITA HARU BIRU POSTING DPLI PI

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum