To convert mp3 song to minus one

View previous topic View next topic Go down

Re: To convert mp3 song to minus one

Post  pidweez on Tue Dec 02, 2008 3:15 pm

sapa nak nyanyi? Cool

pidweez

Posts: 140
Join date: 2008-11-09
Age: 32
Location: kCh

View user profile http://pidweez.multiply.com/

Back to top Go down

To convert mp3 song to minus one

Post  2 cents on Tue Oct 21, 2008 8:08 am

Hi,

Biar saya rasmikan post pertama. Al-kisah dua hari lepas saya dapat satu tugasan untuk cari minus one lagu joget untuk acara riddle peringkat kebangsaan. Esok dah pertandingan.. so agak terkedu sikit lah nak cari minus one. kalau minus one bab joget nih agak sukar nak cari especailly kalau nak betul betul ngam. hehe.. bila dah fed up mencari minus one susah sgt benonya nak cari, saya pun dengan x sengaja jumpa satu tool untuk convert lagu dlm bentuk mp3 kepada minus one. Mari saya terangkan BAGAIMANA ia berlaku: Smile

1. search tool - Audacity (freeware)
2. libmp3lame-3.97 (file ni penting untuk convert mp3 kepada minus one)

Caranya:
1. click pada tajuk lagu kat bar yang pertama dan click "split audio bla.. bla.."
2. highlight pada bar kedua, pilih effect, dan click "invert"
3. click pada tajuk lagu kat kedua dua bar, pilih "mono".
4. Kalau kualiti kurang bagus tuh cuba la adjust kat effect tuh, pilih amplifier. tapi jgn lupa highlight pada both bar tuh.

Kekurangan: biasa la free tool, kadang kualiti nye elok dan kadang agak kureng jugak. try la..

Note: Tool penting bila event hari kemerdekaan ke dan lain lain.. hehe..

2 cents

Posts: 142
Join date: 2008-10-21
Age: 37
Location: Kedah

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum