rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

View previous topic View next topic Go down

Re: rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

Post  pidweez on Tue Dec 02, 2008 3:58 pm

syahrirtalib wrote: Ko kahwin la org semenanjung tau.senang sket kami segerombolan perabihkan nasi and lauk sekawah. rabbit

unfortunately...dah dapat org cni...ehehe apa2 pun jodoh di tangan tuhan... Laughing
avatar
pidweez

Posts : 140
Join date : 2008-11-09
Age : 36
Location : kCh

View user profile http://pidweez.multiply.com/

Back to top Go down

Re: rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

Post  pidweez on Tue Dec 02, 2008 3:56 pm

2 cents wrote:Ade 3 vacancies...
bounce

Nizam from now on...aku panggil ko tiga vacancies ur tag line!!! Surprised
avatar
pidweez

Posts : 140
Join date : 2008-11-09
Age : 36
Location : kCh

View user profile http://pidweez.multiply.com/

Back to top Go down

Re: rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

Post  pidweez on Tue Dec 02, 2008 3:55 pm

k_jEm wrote:
haha.. pe g pid.. moh le kite cpt2 register kuang3 What a Face

kak jam dulu lar...kita follow kemudian..ehehe
avatar
pidweez

Posts : 140
Join date : 2008-11-09
Age : 36
Location : kCh

View user profile http://pidweez.multiply.com/

Back to top Go down

Re: rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

Post  pidweez on Tue Dec 02, 2008 3:54 pm

ahaha....Pasal Bola hitam putih jer aku kena kawin??? ahaha Mmg power punya bola!!! Mad
avatar
pidweez

Posts : 140
Join date : 2008-11-09
Age : 36
Location : kCh

View user profile http://pidweez.multiply.com/

Back to top Go down

Re: rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

Post  2 cents on Tue Nov 25, 2008 4:52 pm

Pid, aku rasa ko bakal dpt org memenanjung. Org pahang gak la. keh keh keh.. Ade 3 vacancies...
bounce
avatar
2 cents

Posts : 142
Join date : 2008-10-21
Age : 40
Location : Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

Post  k_jEm on Tue Nov 25, 2008 1:51 pm

wuuhuuu.. camni kene kawen dulu r baru leh dpt feel citer ni.. gitu...
haha.. pe g pid.. moh le kite cpt2 register kuang3 What a Face

dari mula bc mmg da agak da.. musti at the end of da storey de scene yg mnjengkelkan.. haa kan btul..

w/pun mnjengkelkan.. tp citer ni bgs gak kalu jadik bahan set induksi PI utk tajuk2 yg de kaitan ngan t/jawab ibu bapa, anak, kuarga..
time induksi leh la ustad ustzah hikayatkan citer ni dgn penuh sadis skali..
pastu persoalan akhir citer tu leh la suh bdk2 kelas yg pikir..
baru r de unsur2 kbkk lam pnp.. leh.. study
avatar
k_jEm

Posts : 35
Join date : 2008-11-24
Age : 38
Location : PuLau_laBUaN

View user profile http://kjem310.blogspot.com

Back to top Go down

Dengar tu Pheewwiiittt

Post  syahrirtalib on Tue Nov 25, 2008 12:56 pm

ahak.. fida.. hang kena kawin dulu baru hang akan mudah peka dgn benda2 mcm yg ada dlm cite tu. Smile especially bila dah jadi ibu, kita akan lebih peka dengan kehendak anak dan suami.. Very Happy
Huh! dgr tu fida kak lisa ko tulis. Tang SUAMI tu kena highlight sket. Ko kahwin la org semenanjung tau.senang sket kami segerombolan perabihkan nasi and lauk sekawah. rabbit
avatar
syahrirtalib

Posts : 78
Join date : 2008-10-29
Age : 38
Location : Bandar Sunway

View user profile

Back to top Go down

Re: rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

Post  kancil on Tue Nov 25, 2008 10:59 am

ahak.. fida.. hang kena kawin dulu baru hang akan mudah peka dgn benda2 mcm yg ada dlm cite tu. Smile especially bila dah jadi ibu, kita akan lebih peka dengan kehendak anak dan suami.. Very Happy

kancil

Posts : 54
Join date : 2008-10-15

View user profile

Back to top Go down

wow...

Post  pidweez on Tue Nov 18, 2008 2:49 pm

kancil wrote:ahak.. sungguh2 kita baca tapi nak suh pk jwpnnye lak.. ni co-operative learning nih.. ahak.. KBKK ..kritis dan kreatif.. ahak..

well.. pada saya, si anak tu hanya mintak bola hitam dan bola putih je setiap kali ayah dia offer something sebab anaknye nak perhatian dari ayahnya.. disebabkan ayahnya selalu sibuk keje je memanjang.. so.. anaknye yg bijaksana tu guna helah bola hitam dan bola putih tu supaya ayahnya boleh ambil berat dan bertanya tentang keadaan dirinya. dia nak ayah dia tanya apa yg dia perlukan.. kenapa dia nak bola hitam dan putih aje..

well, kisah ni sama mcm keadaan kita mengajar dlm kelas.. bdk2 tu may be lebih suka belajar secara berkumpulan tapi kita main jar guna kaedah kuliah. that's way bdk2 slalu wat hal lain , tak minat dan nakal dlm kelas.. ahak.. agaknye lah.. Laughing

you see, the best owez thinks critically....never took anything for granted....that would never cross my mind!!! eheh

Arrow Why so Serious??? to me...It;s juz a Ball!!!! bounce bouncing! lol!
avatar
pidweez

Posts : 140
Join date : 2008-11-09
Age : 36
Location : kCh

View user profile http://pidweez.multiply.com/

Back to top Go down

Re: rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

Post  korak gile on Sun Nov 16, 2008 4:04 pm

memang arrr suh fikir sambil mengenakan orang lain.mesti semangat kan mase bace citer tu. nak tau ape jadi seterusnya.memang pandai sungguh arr saper yang mereka cerita ini. nantikan kisah yang lain pada siri yang akan datang.tunggu ehhh...hehehehe
avatar
korak gile

Posts : 102
Join date : 2008-11-11
Age : 33
Location : shah alam, selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

Post  kancil on Sun Nov 16, 2008 11:28 am

ahak.. sungguh2 kita baca tapi nak suh pk jwpnnye lak.. ni co-operative learning nih.. ahak.. KBKK ..kritis dan kreatif.. ahak..

well.. pada saya, si anak tu hanya mintak bola hitam dan bola putih je setiap kali ayah dia offer something sebab anaknye nak perhatian dari ayahnya.. disebabkan ayahnya selalu sibuk keje je memanjang.. so.. anaknye yg bijaksana tu guna helah bola hitam dan bola putih tu supaya ayahnya boleh ambil berat dan bertanya tentang keadaan dirinya. dia nak ayah dia tanya apa yg dia perlukan.. kenapa dia nak bola hitam dan putih aje..

well, kisah ni sama mcm keadaan kita mengajar dlm kelas.. bdk2 tu may be lebih suka belajar secara berkumpulan tapi kita main jar guna kaedah kuliah. that's way bdk2 slalu wat hal lain , tak minat dan nakal dlm kelas.. ahak.. agaknye lah.. Laughing

kancil

Posts : 54
Join date : 2008-10-15

View user profile

Back to top Go down

.;.;.;

Post  pidweez on Sat Nov 15, 2008 10:21 pm

chehs...macam pernah baca sblm ni.
ni penipuan kali kedua! ehehhe
avatar
pidweez

Posts : 140
Join date : 2008-11-09
Age : 36
Location : kCh

View user profile http://pidweez.multiply.com/

Back to top Go down

Re: rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

Post  korak gile on Sat Nov 15, 2008 5:19 pm

boley jadik gak..caiya arrr, ada orang yang terkena dah,baru best kene orang balik.hehehehe
Laughing Laughing Laughing
avatar
korak gile

Posts : 102
Join date : 2008-11-11
Age : 33
Location : shah alam, selangor

View user profile

Back to top Go down

Hahaha...

Post  syahrirtalib on Sat Nov 15, 2008 3:48 pm

Terkena aku. Aku rasakan bola hitam dan bola putih digunakan untuk menunjukkan cita-citanya sebagai pemain bola tidak kesampaian. lol!
avatar
syahrirtalib

Posts : 78
Join date : 2008-10-29
Age : 38
Location : Bandar Sunway

View user profile

Back to top Go down

rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

Post  korak gile on Sat Nov 15, 2008 2:14 pm

Rahsia bola hitam putih.

Bermula ceritanya ada seorang anak lelaki tunggal yang kematian ibu selepas
Dia dilahirkan. Selepas itu bapanya menjadi terlalu workaholic dan tak
Kahwin2 lagi. Tapi si anak baik hati dan lemah lembut walaupun cuma
tinggal bersama pengasuh je.

Lepas Tadika, sementara member2 lain dah ada basikal, dia masih berjalan
kaki.

Pengasuhnya mengadu kepada bapanya. "Tuan, tak kesian ke dgn anak tuan? Dia
Tak ada basikal...apa tuan tak segan?"

Lantas...... si bapa memanggil si anak, ditawarkan beskal yang macam mana
dan si
anak cuma bagitau,

"Tak payah susah2 la papa, belikan je saya bola itam dan bola putih ....."

Hek eleh takkan macamtu kot? Bingung si bapa. "Kenapa bola itam dan putih?"


"Tak perlulah saya terangkan kenapa. Kalau papa ada duit, belikan itu
je."

Bila ingatkan si anak tak pernah meminta2, so bapanya terima je. maka
dibelikanlah anaknya itu basikal model terbaru dan terkini masa tu, yang
paling
canggih, ditambah dgn bola hitam dan bola putih.

Masa berlalu…

kemudian si anak masuk Sek.Rendah. Lepas itu musim kasut roda. Sekian lama
si pengasuh perhatikan, budak tu tak pernah minta bapanya membelikan kasut
roda untuknya. Tiap2 petang dia cuma duduk2 je. Basikalnya disimpan di dlm
stor.

Maka Si Pengasuhnya menyatakan pendapatnya lagi kepada si bapa.

Kemudian si bapa memanggil anaknya lagi. "anakku, kamu tak nak dibelikan
kasut roda
macam kawan2 kamu? Apsal tak bagitau kat Papa?. No problem setakat beli
kasut roda je...".

Si anak menjawab,"Tak perlulah papa, bola hitam dan bola putih saya dah
rosak..
Kalau boleh papa beli lagi k..tak payah lah beli kasut roda.

Lagipun ianya jauh lebih murah berbanding kasut roda, kan papa?"

Si bapa geram . walaubagaimanapun, si bapa tetap belikan anaknya kasut
roda, ditambah bola hitam dan
bola putih.

Selang beberapa tahun, si anak masuk Sek.Men. Cerita sama berulang.

Sekarang kawan2nya main permainan lain- main roller blade. musim
rollerblade melanda kwasan tempat tinggal nya.
Trend baru....

Sementara tu, budak lelaki tersebut masih setia dengan kasut rodanya. Lepas
bapanya
pulang dari luar negeri dan terlihat anaknya yang masih pakai kasut roda,
si
bapa jadi malu sangat2. Teruk betul, rumah macam pusat beli belah, syarikat
banyak, keluar
negeri lagi tu......Tapi anak lelakinya ketinggalan zaman. Keesokkan
harinya, dalam bilik
anaknya sudah ada sepasang roller blade baru bersama secebis nota: "Biar
kamu tak
malu".

Pada malamnya, terdapat secebis nota balasan di ruang kerja si bapa. Nota
tersebut berbunyi: "Papa, Kenapa tak belikan
bola hitam dan bola putih? Saya lebih sukakan nya."

"Haaah,, si bapa mengeluh serta bingung selepas membaca nota itu. Apalah
istimewanya
bola itam dan bola putih!!?

Keesokkan hari dan seterusnya lagi si bapa berkali2 ditinggalkan nota
sebegitu...hingga
dia tak tahan dan terus membelikan anak lelaki nya bola hitam dan bola
putih untuk
kesekian kalinya.

Benar, setelah mendapat bola hitam & bola putih tu, si anak tidak lagi
mendesak bapanya. Secebis nota juga ditinggalkan di ruang kerja si bapa..
"trima kasih byk2 papa kerana belikan saya bola hitam dan bola putih"

Masa berlalu...

Ketika di Sek Men, yang jaraknya agak jauh, si anak masih berulang-alik
dengan bas, member2nya sudah ada yang membawa motor dan kereta ke sekolah.
Suatu hari, ketika bapanya ada di rumah, si anak dihantar pulang oleh
membernya dengan motor Harley Davidson color biru laut. Si bapa menjadi
sangat
malu. Anaknya bukan 4, bukan 3,...2 pun tidak.

Itulah satu-satunya anaknya. Itupun tidak dibelikan motor untuk kesenangan
anaknya! Maka ditawarkan
Anaknya untuk dia membeli sebuah motorsikal. Si anak menolak tawaran
ayahnya dengan alasan motor kurang
praktis, lagipun si anak cuma inginkan bola hitam & bola putih sahaja! Si
bapa
tidak dapat menerima penolakan itu. Kerana anaknya dah beso panjang, boleh
berbincang.
Akhirnya tercetus keputusan dimana si anak dibelikan motorsikal, ditambah
pula dgn bola hitam dan
bola putih semestinya!!.

Tetapi si bapa masih kesal... Kesal kerana sudah beberapa tahun dia belikan
anak lelakinya bola hitam & bola putih tetapi tidak tahu kenapa anaknya
begitu memerlukan sebiji bola hitam & sebiji bola putih! Dan Si anak pula
tak pernah bagitahu kenapa dan mengapa dia amat memerlukan bola hitam &
bola putih..

Sehingga tibalah masa untuk anaknya melanjutkan pelajaran ke Universiti.
Kerana gembira dan bangga anaknya dapat masuk Universiti, si anak
dihadiahkan oleh si bapa sebuah kereta
Ferrari keluaran terbaru.

Akan tetapi, sehingga beberapa bulan si anak masih lagi menaiki motoooor
je.

Sehingga aweknya juga turut bingung- kan ke dia ada ferrari? kenapa naik
motoooooor jeeeee.
Bila ditanya, maka dijawab budak lelaki tersebut: abis bapanya tak belikan
bola hitam bola putih. Tak
faham perasaan anak sendiri!

Suatu hari si anak mengajak aweknya makan malam bersama dgn bapanya. So,
selepas makan malam tersebut si awek mengambil kesempatan untuk bertanya
kpd si bapa, kenapa pak cik
tak belikan bola hitam bola putih?

Si bapa terkedu kerana dia sebenarnya sensitif dengan bola2 tu..huh..sampai
awek anak aku pun
tanya..bila si bapa menanyakan si awek semula kenapa soalan tu yang di
tanya?. Si
awek pun bagitau, anak lelakinya tidak akan sekali kali menyentuh
Ferrarinya selagi tidak diberi bola hitam & bola putih!!


Si bapa bingung, di ruang bilik anaknya sudah begitu banyak bola hitam &
bola putih.
Nak buat apa lagii..., fikir si Papa. Tapi demi memelihara imejnya di
hadapan awek
anakmya itu, maka esoknya sudah ada bola hitam & bola putih buat anaknya.

Suatu hari si anak membawa aweknya ke tempat peranginan yang berbukit
bukau menaiki Ferrari untuk brsiar2. Yelah,
anak muda kan , ketika tenang memandu si anak dicium aweknya dan dia jadi
gelabah
dan terus accident!!! Mereka segera dikejarkan ke hospital dan si bapa juga
dimaklum
oleh pihak polis tentang perkara tersebut. Keduanya cedera parah kerana
mereka tidak memakai seatbelt, si
awek mati dalam perjalanan ke hospital dan si anak tenat.

Si bapa tiba di Hospital.."macammana doktor, anak saya?"

Doktor (dengan simpati dan penuh duka cita) :"Maaf Encik, kami telah
berusaha sedaya upaya.. tetapi terserah kepada Nya... sebaiknya Encik
manfaatkanlah waktu2 terakhir bersama anak encik.."

Perlahan si bapa masuk, mendekati anaknya.

"Papa, maafkan saya..tidak berhati hati semasa memandu.." si anak juga
menangis
kerana aweknya tak dapat diselamatkan. Si bapa cuba menenangkan
dia...akrablah dua
manusia itu beberapa saat. sehingga si bapa beranggapan ini adalah saat
pertemuan terakhir antara dia dan anak lelakinya...
Dia teringat kembali persoalan yang selama ini sering bermain di benaknya
dan keinginannya untuk mengetahui tentang "mengapa anaknya selama ini
selalu minta bola hitam bola putih"


"Nak, maafkan papamu kerana selama ini papa selalu sibuk.. sehingga kamu
sering
kesepian..maafkan papa, nak. Papa tak berkesempatan untuk menjadi ayah yang
baik."

Anaknya menjawab dalam keadaan lemah,"tak mengapa papa, saya faham.. Cuma
saya kecewa disebabkan papa ada
kemewahan, papa belikan saya macam2.... saya cuma minta bola hitam dan
bola putih je kan ?"

Si bapa rasa timing jawapan untuk persoalannya sudah tepat.., "KENAPA KAMU
SELALU MINTA BOLA HITAM & BOLA
PUTIH ANAKKU... ADA APA DENGAN BOLA2 ITU SEHINGGA IANYA BEGITU BERERTI
BUATMU?"




(anda semua pun ingin tahu kan ...?)







Si anak menjawab dengan nada terputus putus kerana sudah tidak dapat
bertahan dan
masanya sudah hampir tiba...



"sebabnya ....saya.. saya... saya...."



*hep* Kepalanya perlahan lahan rebah dan hembusan nafasnya hilang. Si anak
sudah meninggal sebelum
sempat memberitau bapanya tentang bola hitam & bola putih.

Tengok, si bapa yang selalu hidup bersama anaknya pun tak tau...apalagi aku
yang cuma bercerita, lagi la tak tau ape ape. MACAMMANA NI? Kecewa jugak
nih.
Isk!Isk! Isk!..........Rasa nak tumbuk je perut orang yang mula-mula
forward kat aku.

P/S : Sorry aarr sebab forward ni kat korang. Ye lah...Takkan nak jadi
korban sorang-sorang je kan ..... Laughing
avatar
korak gile

Posts : 102
Join date : 2008-11-11
Age : 33
Location : shah alam, selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: rahsia bola hitam putih..sedih citer nieee

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum