breastfeeding

View previous topic View next topic Go down

Re: breastfeeding

Post  kancil on Mon Jul 20, 2009 7:12 am

erm.. betul tu huda.. kalu kita pk positif... dan semangat serta tekad yg tinggi utk susukan baby.. insya ALLAH, ALLAH akan bantu kita. bukan sebab orang kecik.. susu sikit ke.. apa ke.. k.lisa sempat susukan hannan sampai hannan umur 2 tahun.. tu pun sbb nak dapat adik baru, kena brentikan breastfeed dia. 6 bulan pertama dulu pun k.lisa bagi susu je tak bagi makan apa2 lagi.. lepas 6 bulan baru bagi makan.. tapi fully breastfeed hanya sempat 4 bulan je sebab tak cukup stok.. tak muat peti sejuk nak simpan.. so, kat umah bagi hannan breastfeed tapi kat nursery campur ( bila susu perah dah abis stok, baru cikgu dia bagi susu tepung). insya ALLAH, kalu bleh yg second baby ni nak bagi exclusive breastfeed 6 bulan.. tapi cabarannya nak kena rajin perah susu la.. kat office pun nak kena perah gak.. masa hannan dulu pun k.lisa perah susu masa kat ofc.. tapi dulu senang bilik duk berdua je.. time nak perah susu, kunci bilik. skang ni nak kena cari port yang 'cantik' skit la.. kat bilik server ke.. kat surau staf ke..

Insya ALLAH huda.. kalu kita nak, kita bleh buat. lagipun mmg ALLAH dah ciptakan susu badan kita ni khas utk anak kita tu. ALLAH dah bagi jalan utk kita berjimat.. (tak yah beli susu tepung) ehek.. lagi pun khasiat susu badan ni jauh lebih fresh dari sus tepung yg dah diproses dari susu lembu dan dicampur macam2 benda utk tahan lama.

Insya ALLAH, kita sama2 doa moga kita bleh bagi exclusive breastfeed pada baby kesayangan kita ni ek. Ni pun kira jihad gak ni.. lebih2 lagi utk ibu cam kita ni... yang berkerjaya.. Very Happy

cuma skang ni k.lisa tgh survey breast pump yg ok skit. dulu k.lisa guna anakku breast pump.. erm.. hampeh gak la.. sakit skit dan slalu hang. geram... so.. ingat kali ni nak beli avent manual punya.. tapi mahal skit la utk satu set outdoor dia tu.. dlm rm 389. tu nak survey betul2 dulu. biar berbaloi la beli mahal2.. tapi kira murah lagi kalu nak banding nak kena beli susu tepung tiap2 bulan kan... Smile

so. kalu huda ada info pasal mana2 breastfeed pump.. bleh la share kat sini.. kot2 ada member2 huda yg dah biasa dan selasa guna mana2 brand.. Razz

kancil

Posts : 54
Join date : 2008-10-15

View user profile

Back to top Go down

breastfeeding

Post  hudadesauza on Fri Jul 10, 2009 12:01 pm

aaa..lah kak lisa..huda pun tgh menjalankan usaha murni tu...rasa bersemangat lak kali ni..maklumlah dah berguni-guni kena bebel oleh nurse pasal first baby tak kasi..hu..hu....lagipun kali ni..huda sihat sikit n cuba makam banyak tuk dapatkan susu..alhamdulillah..susu okay..betullah kata misi tu..ia depend pada otak kita atau psykology..if we really want it...yes..we can do it!...
avatar
hudadesauza

Posts : 42
Join date : 2008-11-25
Age : 37
Location : dutchland

View user profile http://hudadesauza.blogspot.com/

Back to top Go down

breastfeeding

Post  kancil on Sat Jul 04, 2009 8:40 pm

Assalamualaikum..
memandangkan dah ramai dikalangan kita ni yang dah bergelar ummi atau bakal bergelar ummi, maka lisa pun nak bukak la satu topik baru... breastfeeding.

nak tanya and wat survey sebenarnya.. antara avent, ameda dan medela breastpump.. yg mana satu bagus dan efektif? sbb sebelum ni lisa guna anakku nye tapi tak best la.. slalu sangkut2 time pump. so..klau ada sape2 yg dah penah guna mana2 jenama breastpump.. please share with me here.

dan jgn dilupa je ummi2 sekelian.. berjuang lah utk bagi fully breastfeed pada baby tersayang.. itulah sebaik2 susu yg diciptakan ALLAH khas utk anak kita. walau susah sikit pun nak pump kat ofc atau sebagainya.. jom lah kita kuatkan semangat dan bulatkan tekad utk cuba sedaya upaya bagi exclusive breastfeed (at least for his/her first 6 months) pada baby kita yg 'come-lote' tu.takbir!!!.

Laughing

kancil

Posts : 54
Join date : 2008-10-15

View user profile

Back to top Go down

Re: breastfeeding

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum