PERTANYAAN PASAL DPLI

View previous topic View next topic Go down

PERTANYAAN PASAL DPLI

Post  yan on Wed Feb 11, 2009 5:08 pm

Salam perkenalan...

Saya bukan cikgu tp baru nak apply jadi cikgu. Baru2 ni kuar iklan pasal DPLI. saya sebenarnya tak paham pasal DPLI ni? kalau KPLI tu tau la. Bila pegi check kat website mohe mmg tak ada citer pasal DPLI. la ni yg ada cuma borang permohonan DPLI utk july intake 2009 dan syarat2 kemasukkan.

Soalan saya....
1. adakah DPLI ni sama mcm KPLI iaitu lepas grad otomatik akan tunggu posting dr KPM. Atau ia mcm graduan ijazah pendidikan keluaran IPTA yg mana lps grad kena apply balik kat KPM dan pegi interview untuk pegi posting.

2. Siapa yg taja DPLI? moe atau mohe?

3. DPLI mengajar kat mana?

4. berapa elaun bulanan sepanjang pengajian

saya rasa DPLI ni mcm program misteri je. tak byk info dan tak byk org tahu. iklan kuar ramai yg minat nak mintak tp tak tau apa struktur sebenarnya program ni.

saya harap senior2 DPLI kat sini boleh kongsi info ni supaya kami yg baru nak apply ni betul2 faham struktur kursus ni. saya dah check kat website moe dan mohe mmg tak ada citer pasal struktur program DPLI

So harap2 ada yg sudi kongsi info

yan

Posts : 1
Join date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

DPLI

Post  Atif Zack on Thu Feb 12, 2009 8:20 pm

salam alaik..ade org tanya pasal dpli tp takde org jawab..bz sumer cekgu cekgi ni..ak tlg jawab la..

1. DPLI ni after blaja lebih kurang 1 tahun atau lebih tepat 10 bulan..terus tunggu posting dari KPM..knpa?sb dah mmg under KPM..hehe..tak perlu dah kena apply or interview sb dah di interview b4 masuk DPLI kan?macam kitaorg DPLI batch 2008, habis praktikal bulan 10,then tunggu result posting..12 jan 2009 dah dapat posting ke negeri yang tersebut..skrg dah mengajar pon..cuma blom grad je lagih..

2. Siapa taja DPLI???owh..ni ak tak tahu..sb dulu DPLI katanya under KPT then under KPM..ak pon tak pasti..tp yang penting mmg under KPM. klu tak sape nak kasi elaun beb?

3. Untuk pengetahuan cik-cik yg bertanya..yg byk tanda soal dalam kepala tu..DPLI = akan mengajar di sekolah menengah, KPLI = mengajar di skolah rendah..jadi bila korg dapat DPLI..otomatik korg cekgu skola menengah..takde can dah nak ngaja budak sek rendah..kecuali korg ngaja budak form1 yg kelas ujung2..merasa la nak ngaja budak skola yg perangai macam skola rendah..<---ni berdasarkan pengalaman ak 2minggu ngaja tau!

4. Elaun aje mesti korg nak tahu..ape daa..blaja nak ilmu ke elaun??ececee..macam la ak tak nak elaun dulu..hehe..betulkan niat klu nak masuk DPLI...jgn duk pk elaun je..tak berkat nak jadi guru..hehe..elaun..zaman 2008 elaun dalam rm1300 sebulan..

DPLI misteri????hahaha..dulu memang..skrg dah tak pon..hehe..cuma tak didedahkan aje..gud luck pada sesape yg mintak DPLI...tapi betul ke intake julai 2009?????woh!ini tak adil..
avatar
Atif Zack

Posts : 31
Join date : 2009-01-25
Age : 33
Location : Ayer Keroh, Melaka

View user profile http://guelderose.blogspot.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum